Київське християнство проти Московського цареслав'я: обґрунтування Івана Огієнка в контексті вітчизняних і закордонних досліджень - Гринів, О.І. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Формальна приналежність до однієї християнської течії приховує протилежність мети українського і російського православ’я. Її витоки обґрунтував Іван Огієнко. Українське православ’я, або київське християнство, орієнтоване на особисте спасіння вір’ян, що наближає його до західної Церкви. Російське православ’я – це насправді московське цареслав’я, побудоване на ідеологемі «Москва – третій Рим». Нерозуміння цієї протилежності обернулося трагедією для України. Її наслідки відчутні ще в наші дні.