Іван Сірко як код національного героя (на матеріалі поеми І.Огієнка та історичних романів у віршах) - Біляцька, В.П. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті досліджується трансформація образу кошового Івана Сірка в історичній поемі «Туми» І. Огієнка та історичних романах у віршах Л. Горлача «Чисте поле», М. Тютюнника «Іван Сірко» як втілення національного буття народу. Акцентовано на його сміливості, вільнолюбивій, непокірній удачі, надприродних здібностях та патріотизмі й любові до України.