Роль Івана Огієнка у становленні і розвитку української мови як навчального предмета у народних школах України - Кикилик, А. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Впровадження української мови в українських школах у період створення єдиної, національної, загальноосвітньої, обов’язкової, позастанової початкової освіти (1917-1919 рр.) далося великими зусиллями. У розбудові національної освіти зацікавленими були міністри, інтелігенція та звичайні українці. У зазначений період у становленні і розвитку української мови як навчального предмета у початкових школах України велику роль відіграв І. Огієнко. У статті проаналізовано діяльність І. Огієнка на посаді міністра освіти у напрямі розбудови українського шкільництва та лінгвістики. Нами розглянуто методичні рекомендації професора щодо навчання мови у початковій школі. У науковій розвідці вперше проаналізовано підручник І. Огієнка «Рідне писання» для другого, третього року навчання в народних школах та для підготовки першого класу середніх шкіл.