Відокремлені ад'єктивні констурції у концепції Івана Огієнка та їхні сучасні рецепції - Тесліцька, Г.І. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Статтю присвячено проблемі семантико-синтаксичного аналізу простого ускладненого речення в сучасній лінгвістиці; визначено особливості витлумачення зазначеного типу синтаксичних одиниць у наукових працях І. Огієнка та в найновіших лінгвістичних розвідках; проаналізовано основні поняття семантичного синтаксису: денотат, ситуація, пропозиція; визначено особливості функціонування та семантичні відтінки напівпредикативних ад’єктивних конструкцій при означуваних словах – особових займенниках. У висновках констатовано, що відокремлені ад’єктивні конструкції при особових займенниках виконують функцію лексико-синтаксичної конкретизації, надають додаткової характеристики суб’єкта чи об’єкта мовлення, сприяють структурній лаконічності та розширюють семантичну ємність речення.