Синергетика мови в концепції І.Огієнка - Казимір, Валентика (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Ідеї синергетики, зокрема лінгвосинергетики, розкривають складну природу живої людської мови, сприяють розумінню її як духовної сили в сучасному світі, житті народу і окремої людини. Понятійний апарат синергетики може прислужитися розумінню сутності й природи поняття рідна мова. І. Огієнко сформулював лінгвофілософські ідеї, які стосуються сутності і значення рідної мови для етносу.