Методологічні засади історіософії Михайла Грушевського - Гринів, О. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Історіософські погляди Михайла Грушевського найповніше обґрунтовані в багатотомній «Історії України-Руси», яка охоплює період від доісторичних часів до середини ХVІІ ст. Основні пункти своєї концепції історик виклав у статті «Загальна схема «русскої» історії й справа раціонального укладу історії східного слов’янства», а також у працях, написаних у період національно-визвольних визвольних змагань.