Виховання громадянськості у педагогічних поглядах Івана Огієнка - Кучинська, Ірина (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті акцентується увага на особливостях формування національно-патріотичних й громадянських ціннісних орієнтирів дітей та молоді у педагогічних поглядах видатного українського діяча, педагога, мовознавця, богослова Івана Івановича Огієнка. Розглядаються пріоритетні напрями, щодо ефективності виховної діяльності зростаючої особистості, актуалізуються громадянські і національні аспекти формування свідомості учнівської молоді. Підкреслюється значимість в освітньому процесі рідної мови, історії, культури, духовності, формуванню у дітей національної свідомості, тобто системі ідеальних уявлень людей про історію своєї національної, етнічної спільноти, її місце серед інших спільнот, стан і перспективи розвитку відносин з ними, а також про національні інтереси, ідеали і цінності.