"Уріж та його духи" Галини Пагутяк у світлі ідей Івана Огієнка - Хохель, Дарія (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті залучення національного міфологічного матеріалу у творенні художнього світу у збірці «Уріж та його духи» розглядається як форма долучення сучасного фентезі до безперервності культурної традиції, важливість якої неодноразово підкреслював Іван Огієнко. Книга Галини Пагутяк певною мірою іде далі процесу запозичення матеріалу із фольклору до авторського міфу і являє собою за формою та змістом авторську обробку міфологічного матеріалу, збагачену новими оповідями, яка пов’язана із авторським міфом.