Націософські ідеї Івана Огієнка в науково-художньому дискурсі Ірини Калинець - Райбедюк, Г. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті досліджуються шляхи комунікації авторських свідомостей Івана Огієнка та Ірини Калинець, з’ясовується взаємодія їх культурних кодів, перетини філософсько-естетичних концепцій на основі інтерпретації художніх текстів та аналізу науково-публіцистичної спадщини в аспекті рефлексії національної ідеї. Виявляється спорідненість поглядів на питання національної культури та етики, національної свідомості й національного буття, обґрунтовується інтегральний сенс декларованих концептів націософії, характеризується типологія транспонування проблем національного з рівня соціально-історичного на рівень філософських рефлексій, художніх узагальнень та їх утілення в практичній діяльності.