"Буття на чужині": Іван Огієнко про національну свідомість української еміграції - Громик, Лариса (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті аналізується система концептуальних поглядів Івана Огієнка (митрополита Іларіона) на проблему формування національної свідомості українських емігрантів, сформульована в ідеологічно-історичних нарисах «Книга нашого буття на чужині», виданих у 1956 році у Вінніпезі. Головна увага зосереджується на ключових поняттях національно-релігійної ідентифікації української еміграції, визначальних для збереження від «винародовлення» (І. Огієнко) за межами України. Основою національної самосвідомості українства, його ідейно-світоглядного самоствердження, на думку вченого, мають стати церква, віра та національна культура. Наголошується, що праця І. Огієнка була покликана сприяти пробудженню національної свідомості та подоланню комплексу меншовартості в українському еміграційному середовищі.