Епітетний комплекс як носій символічних значень у поемі І.Огієнка "На голготі" - Волковинська, Інна (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Стаття присвячена проблемі функціональних можливостей епітетарію в поемі І. Огієнка «На Голготі». Епітетна система розглядається як втілення своєрідного естетичного та ідейно-філософського коду. У дослідженні особлива увага закцентована на явищі епітетного повтору. Епітетні повтори та епітетні структурно-тематичні групи аналізуються у статті на основі теорії С. Губанова про епітетний комплекс, який є підґрунтям для формування макрообразу. Епітетні комплекси в поемі І. Огієнка «На Голготі» продукують утворення макрообразів «троянди», «лілеї» та «дзвонів», які отримують у поемі роль сакральних символів. Поет на основі християнської символіки творить яскраві художні образи, які стають ключем до розуміння не лише його творів, а й до осмислення його громадянської позиції, його філософії життя.