Проспекція глаголиці та кирилиці Івана Огієнка - Комінярська, І. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті схарактеризовано проспекцію глаголиці та кирилиці Івана Огієнка у науковому доробку «Повстання азбуки й літературної мови в слов’ян» (1937). Окреслено історію алфавіту давніх народів, старослов’янську книжкову термінологію, історію глаголиці та кирилиці. Розглядається студія виникнення азбуки й літературної мови у слов’ян, яка ділиться на такі частини: історія алфавіту давніх народів, історія глаголиці, історія кирилиці, оповідання ченця Хороброго про письмена слов’янські, виникнення слов’янської літературної мови. Докладно з’ясовано історію походження алфавітів у давніх народів. Іван Огієнко докладно та об’єктивно подає грецьку теорію становлення глаголиці у XVIII столітті. Огієнко репрезентує власну концепцію філософсько-теоретичного трактування проспекції глаголиці та кирилиці як простір прогнозування та передбачення, її значення та роль для сучасного мовознавства ХХІ століття.