Релігійний контекст у розвитку української культури і науки: від Петра Могили до Івана Огієнка - Нога, Геннадій (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Стаття присвячена дослідженню впливів української православної еліти на розвиток вітчизняної наукової думки та освітньої системи в епоху Бароко. Актуалізовано думку сучасних західних учених про релігійний контекст як вагомий чинник освіти, культури і науки. Проаналізовано дотичні до теми студії тексти діячів ХVІІ-ХVІІІ століття Петра Могили, Йоаникія Галятовського, Єпифанія Славинецького, Феофана Прокоповича, Григорія Сковороди, а також будівничого української освіти ХХ століття митрополита Іларіона (Івана Огієнка). В результаті виявлено, що українська церква, зокрема в епоху Бароко, була ініціатором та реалізатором науково-освітніх процесів, а окремі її постаті залишили особистий помітний слід в історії науки.