Міфологема вогню в дослідженні до християнських вірувань І. Огієнка та її образне втілення в поезії І.Калинця - Онікієнко, Інна (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті з’ясовано, що І. Огієнко міфологему вогню пов’язує з язичницьким святом Купайла та розкриває декілька її сакральних смислів: зцілення, очищення, творчість і знання, женихання. Досліджено поетичні образні трансформації міфологеми вогню у віршах І. Калинця: в українському героїчному минулому, у полікультурних діалогах зі славетними представниками українського мистецтва та представниками стародавніх українських професій. Наголошено, що авторам йшлося про демонстрацію унікальності української культури, необхідності її збереження для нащадків.