Українська рекрутська пісня: концепт смерть крізь призму ідей І.Огієнка - Мельник, Наталя (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті досліджуються ідейно-художні функції концепту смерть у художньому просторі українських народних рекрутських пісень у світлі ідей І. Огієнка. Акцентовано на відображенні в рекрутському циклі пісенності трагічного світовідчуття людини, що визначає роль концепту смерть як ключового, смислотворчого поняття, що ґрунтується на засадах української міфології. Рекрутська пісня презентує розуміння трагічних подій, пов’язаних із набором у військо, службою, війною як проявів фатальної нещасливої долі. Отже, концепт смерть у рекрутському циклі соціально-побутової пісенності є одним із найважливіших понять, що визначають ідейний зміст творів.