Методи і прийоми виховання мовної особистості учнів у світлі педагогічних ідей І.Огієнка - Пентилюк, Марія; Гайдаєнко, Ірина; Мунтян, Світлана; Окуневич, Тетяна (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті звернено увагу на проблему виховання мовної особистості учня, проаналізовано методологічні основи та роль методологічного інструментарію у вихованні особистості учня засобами української мови. З’ясовано основні положення сучасних досліджень щодо виховання мовної особистості, що тісно переплітаються з практичними порадами І. Огієнка, який свого часу розробив настанови і рекомендації, що сприятимуть удосконаленню шкільної системи виховання. Проаналізовано систему методів і прийомі виховання мовної особистості учнів, обґрунтовано структуру їх, виокремлено ті, що сприяють гармонійному розвиткові особистості учня.