Просвітницька діяльність преподобного Іова Почаївського як фактор розвитку української самосвідомості, етики і культури майбутніх педагогів - Московчук, Людмила (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті проаналізовано просвітницьку діяльність видатної особистості України – проповідника і письменника, державного, громадського, церковного та культурного діяча – преподобного Іова Почаївського. Окреслено основні її напрями: морально-етичний, трансцендентний, націєзахисний, освітній (книго-видавничий), управлінський і трудівничий. Доведено, що особистість преподобного Іова Залізо є ефективним засобом виховання молодого покоління, фактором розвитку української самосвідомості, етики і культури майбутніх педагогів.