Штучна рустикалізація України в Російській імперії та її інтерпретація в художньому слові - Чікарькова, Марія (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2024)
У статті досліджено феномен штучної рустикалізації України в політиці Російської імперії, спрямованої на створення образу України як аграрної та периферійної частини імперії. Аналізується відображення цієї політики в українській літературі (яка часто ставала засобом збереження ідентичності та критики імперських наративів) у широкому соціокультурному контексті. Особливу увагу приділено культурним та ідеологічним наслідкам рустикалізації для формування національної свідомості.