Роль М.В.Довнар-Запольського в підвищенні правового статусу Київського комерційного інституту - Чуткий, А.І. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2018)
Досліджується питання зміни правового статусу Київського комерційного інституту від моменту його заснування у 1906 р. (як Вищих комерційних курсів) до 1912 р., коли він був зрівняний у правах з державними вищими навчальними закладами. З’ясовується, що від моменту заснування цього навчального закладу він розглядався його засновником М.В. Довнар-Запольським як вищий. Однак процес юридичного набуття таких прав розтягнувся. В травні 1908 р. його вдалось реорганізувати на комерційний інститут, але без прав які мали державні виші. Відповідно, почалась тривала боротьба за отримання цих прав, оскільки вони суттєво збільшували шанси випускників Київського комерційного інституту на працевлаштування. Лише в травні 1912 р. він був зрівняний у правах з державними вишами, але процес вступу у силу цього положення розтягся до грудня 1912 р. Доведено, що в усіх цих змінах правового становища Київського комерційного інституту вирішальна роль належала його засновнику та першому директору М.В. Довнар-Запольському.