Книговидавництво та бібліотечна справа в Подільській Губернії наприкінці XVIII -в першій половині XIX ст. - Філінюк, Анатолій; Моздір, В.В. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2018)
У статті розкривається становище бібліотечної справи та книговидавництва на Поділлі після включення регіону до складу Російської імперії, у хронологічних рамках кінця XVIII – першої половини ХІХ ст., як складових частин культури. Доведено, що бібліотечних установ було занадто мало, а їх основний книжковий фонд становив іноземну літературу. Царська цензура намагалась контролювати видавничу справу, тому більшість друкарень закривалася.