Партійно-політичне життя Поділля в умовах відкритого протистояння революційних сил та влади (жовтень-грудень 1905 рр.) - Ткач, С.А. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2018)
У статті на основі архівних джерел, документів, матеріалів, наукового доробку вчених досліджено питання партійно-політичного життя у Подільській губернії у період з жовтня по грудень 1905 р. Висвітлено значення Маніфесту 17 жовтня і його вплив на активізацію суспільно-політичного руху. Проаналізовано діяльність російських політичних партій та союзів (Російська соціал-демократична робітнича партія, Партія соціалістів-революціонерів, Конституційно-демократична партія, «Союз русского народа»), українських (Революційна українська партія-Українська соціалдемократична робітнича партія, Українська демократична партія) та єврейських (Загальний єврейський робітничий союз в Литві, Польщі і Росії (Бунд), Єврейська соціал-демократична робітнича партія Поалей Ціон (Трудящі Сіону)) в умовах відкритого протистояння революційних сил та уряду. Складено «рейтинг» організацій політичних партій за ступенем їх активності. Охарактеризовано різноманітні методи боротьби політичних партій (бойкоти, страйки, мітинги, демонстрації тощо).