Поховальний обряд Шутнівецького Некрополя - Гуцал, А.Ф. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2018)
У статті на підставі вивчення матеріалів, виявлених у курганах розташованих біля с. Шутнівці Кам’янець-Подільського району, подано характеристику поховального обряду місцевого населення VІІ-VІ ст. до н.е. Захоронення здійснювалися у де рев’яних гробницях, заглиблених у грунт та ямах з кам’яними деталями і супроводжувалися різноманітним інвентарем у вигляді глиняного посуду, зброї, ювелірних виробів. Практикувалося як тілопокладення так і тілоспалення. Над захороненням споруджувалися насипи із каміння та землі. Всі вони зазнали пограбування. Аналіз отриманої в процесі розкопок інформації дозволяє зробити висновки про те, що такі поховальні конструкції призначалися для поховань представників вищих верст населення.