Розвиток шляхів сполучення Подільської Губернії (друга половина XIX ст.) - Хоптяр, Ю.А. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2013)
В статті аналізується стан шляхів сполучення в Подільській губернії в другій половині ХІХ ст. Подається класифікація шляхів, наводиться кошторис на їх утримання, проекти будівництва доріг та їх реалізація, а також описуються різновиди транспортних засобів.