Студентство педагогічних вишів Радянської України у 1920-1930-х рр.: соціальний склад - Комарніцький, Олександр Борисович (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2013)
У статті проаналізовано результативність політики більшовиків, спрямованої на збільшення серед студентів педвишів частки робітників і селян у 20-30-х рр. ХХ ст. Автор доводить, що наслідком пролетаризації вишів стало поступове збільшення наприкінці 20-х рр. серед студентів питомої ваги робітників і селян. До цього переважали інтелігенція і службовці. У педтехнікумах з початку їх функціонування значним був відсоток селян.