Постать Т.Г. Масарика у висвітленні української радянської преси 1920-1930-х рр. - Кравчук, О.М. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2013)
У статті проаналізовано особливості висвітлення особи та діяльності президента Чехословаччини Т.Ґ. Масарика на сторінках центральних видань української радянської преси – заполітизованість, залежність від характеру чехословацько-радянських відносин. До 1934 р. найбільшу критику у радянській пресі зазнавала політика Праги щодо російської і української еміграції, «колоніальна» політика на Закарпатті та Словаччині, юридичне невизнання СРСР. Перша Чехословацька республіка, Масарик згадувалися із застосуванням радянських ідеологічних кліше. Проте, навіть у радянській пресі визнавався демократизм чехословацької держави. Можливо тому події ЧСР і постать Масарика, у 1920-х рр. менше піддавалася критиці, порівняно з Польщею і Румунією, а після встановлення дипломатичних відносин в 1934 р. більш об’єктивно висвітлювалися в українській радянській пресі.