Держава Чингізхана та Чингізидів в історії степових імперій Середньовіччя: специфіка державної організації і дипломатична традиція монголів - Омаров, С.М. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2013)
При більш детальному розгляді окремих державних утворень номадів середньовіччя, стає зрозумілим, що усі вони кардинально відрізняються один від одного, і схожі лише за своєю господарською діяльністю, в якій переважають здебільшого скотарські традиції. У статті автор на основі джерел та історичної літератури розглядає специфіку державної організації та дипломатичну традицію Монгольської імперії, найбільш унікальнішого утворення держав та народів середньовічного світу, створеного Чингізханом у ХІІІ ст.