Духовний сикретизм культури подолян: погляд через призму світогляду Івана Огієнка (кінець XVIII - перша половина XIX ст.) - Моздір, В.В. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2013)
У статті розглядається духовно-релігійна культура жителів Подільського краю, після включення регіону до складу Російського самодержавства у 1793 р. Описуються історичні події, які були характерні для даного часу і притаманні означеній проблематиці. Також автор доводить, що язичництво, як данина давнім традиціям, тісно переплелося з християнством, це і було релігійним синкретизмом. Хронологічні рамки дослідження: кінець XVIII – перша половина ХІХ ст.