Книговидавництво, освіта та благодійність євреїв України на початку XX ст. - Найман, О.Я. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Євреї у Російській імперії жити в умовах численних обмежень і тому мусили обмежувати свою діяльність. Вона, крім ремесла та торгівлі, включала роботу видавництв, книжкову торгівлю та освіту. Видавництва мусили обмежувати свою продукцію літературою на івриті та діяти в умовах жорстокої цензури. Освіта для євреїв часто була єдиною можливістю вирватись за межи смуги осілості. Єврейські громади мали розвинену систему благодійності.