Острогіана Митрополита Іларіона - Поліщук, Я.О. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті аналізується наукове зацікавлення Острогом як визначним центром давньої української культури, а також дослідження митрополита Іларіона (Івана Огієнка), присвячені острозькій старовині. Учений підкреслював значення Острога в контексті українського відродження та просвіти XVI-XVII століття.