Герметизм Володимира Свідзінського (у проекції від міста над Смотричем) - Зелененька, Ірина; Поляруш, Ніна (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Поезія подолянина Володимира Свідзінського не власне герметична, а першочергово глибоко інтелектуальна, що доводить наукова розвідка, і з огляду на несприятливу для розвитку українського мистецтва політичну ситуацію, вміщує в собі проєкцію від великого мовчання до світоглядної невимовності‚ надишеної Поділлям, краєвидами Смотрича, має ознаки символізму й сюрреалізму, містить мотиви відстороненості й невтручання, амплітудних драматичних пророцтв, вона сповнена мученицького відчуття приреченості таланту. Усе це, на думку дослідниць, наближає геній Володимира Свідзінського до світового дискурсу трагічних світочів, таких, зокрема, як Пауль Целан, Райнер Марія Рільке‚ Федеріко Гарсія Лорка, Борис Пастернак. Тобто лірична імпреза Володимира Свідзінського, заснована на інтелектуальності та світовидності, мислиться як авангардна рефлексія свого часу, вельми актуальна для ХХІ століття, належно позиціонована саме в ньому.