Язичницький світ українців у науковій концепції Івана Огієнка та в поезії Ірини Калинець: типологічні аспекти - Райбедюк, Галина (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У пропонованій статті досліджуємо шляхи крізьчасової комунікації авторських свідомостей науковця-богослова Івана Огієнка та письменниці дисидентки Ірини Калинець, з’ясовуємо перетини їх рефлексій дохристиянського буття українського народу, характеризуємо типологію транспонування язичницького світу та фольклорно-міфологічного наративу на рівень історико-народознавчої концепції митрополита і художньо-естетичної парадигми поетки. В означеному контексті аналізуємо індивідуальні художні версії традиційних флористичних та астральних образів-символів Ірини Калинець, сфокусованих у смисловому полі Огієнкової історико-релігійної монографії «Дохристиянські вірування українського народу».