Жанрова природа літературних усмішок Остапа Вишні - Бернадська, Ніна (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті розглянуто жанрові особливості творів Остапа Вишні, які увійшли до його збірника «Вишневі усмішки літературні» (1927), а саме – власне усмішок і літературних шаржів, присвячених як письменникам, так і критикам й літературознавцям. В усмішках письменник порушує в гумористичній формі проблеми тогочасного літературного життя, уникаючи різких саркастичних суджень, а в доброзичливій манері, як і характерно для усмішок, розгортає їх сюжети, засновані на комізмі слова і ситуацій. У літературних шаржах він майстерно відтворює стильові особливості авторів, а також тогочасних літературно-критичних праць. Остап Вишня творить «художню» критику у жанрі пародії, шаржу, моментальної фотографії, етюду, фейлетону тощо, у яких панує іронія, доброзичлива усмішка, дотеп і сміх.