Устим Кармелюк (до 200-річчя початку повстанського руху на Поділлі) - Іваневич, В.С. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті на основі маловідомих праць дослідника з української діаспори П. Панасенка і талановитого українського літератора 40-х років XX ст. Г.Соколенка розкриваються життєві шляхи і діяльність відомого українського національного героя, видаткого керівника повстанського руху на Поділлі в 1813-1835 рр. проти національного і соціального гніту - Устима Кармалюка.