Мовознавча індивідуальність Івана Огієнка як етнонаціональний феномен - Чопик, Я.М. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті висвітлюються питання, пов’язані із науковою і власне літературною діяльністю Івана Огієнка як оригінальної мовної особистості з формованим ідіолектом на етнонаціональній основі. З’ясовано інтра- та екстрамовні чинники, що детермінували особливості стильової і мовно-виражальної поліфонії наративу автора, а також наголошено на значенні його спадщини для розвитку національної мови українського народу.