Витоки і наслідки: проблема злочину і покарання у творчості Івана Франка - Кудрявцев, М.Г. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті йдеться про проблему злочину і покари у художній літературі, зокрема у прозі та драматургії І. Франка, творчість якого розглядається у світовому контексті (Шекспір, Достоєвський тощо). В основі дослідження проблема переступу і розплати в духовному і соціальному ключі. Розглядаються повісті «Ріпник», «Основи суспільності», «Перехресні стежки», «Для домашнього вогнища», драми «Украдене щастя», «Будка, ч.27». Висвітлюються також злочини лихварського прошарку у «Бориславському циклі », зокрема у повісті «Борислав сміється». Дана проблема розглядається у контактно-історичному підході, у порівнянні з «Венеціанським купцем» В. Шекспіра. Значна увага приділяється підходу до ключової проблеми двох письменників - Ф. Достоєвського та І. Франка.