Драматична поема "Розп’ятий Мазепа": від символізму до антиколоніалізму - Козачук, Н.В. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті аналізується драматична поема «Розп’ятий Мазепа» Івана Огієнка, її художня своєрідність. Твір глибоко символічний, адже кожен образ містить глибоке значення. Переважають символи тварин (удава), особливо птахів (н-д, орла, сокола, голуба) і рослин (омели, дуба). У драматичній поемі звучать антиколоніальні мотиви. Відчувається глибока ерудиція письменника, обізнаність із творами української літератури, що проявляється в інтертекстуальних зв’язках.