Тема національного визволення в українській неоригінальній драматургії XIX ст. - Джурбій, Тетяна (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті розглядається проблема національної боротьби українського народу проти іноземних поневолювачів (на прикладі порівняльного аналізу роману К.-Е. Францоза «За правду» та драми М. Старицького «Юрко Довбиш»). Увага зосереджена на темі народних месників, як виразників національної свободи.