Духовне перевиховання молоді в умовах насадження атеїзму 1920-х років на Поділлі - Мельничук, К.В. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
В даній статі досліджується форми, методи та наслідки атеїстичного виховання молоді на Поділлі більшовицькою владою в 1920-х рр. Оскільки антирелігійне виховання було одним із важливих чинників в процесі побудови людини нового типу, йому відводилось одне з основних місць в ідеологічній пропаганді. На початку встановлення радянської влади більшовики не здійснювали відкритого насильницького шляху боротьби з релігією, і, як єдину зброю використовували - слово. Хоча більшовикам вдалось посіяти зерно сумніву у відношенні до релігії серед молоді, все ж така тактика не дала бажаного результату, оскільки в наступних роках навертання суспільства до антирелігійної ідеології набуло примусового характеру.