Національний вектор антибільшовицького руху опору в УСРР у 1920-1924 рр. - Краспосілецький, Д.П. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
В статті висвітлено питання генези, структури, перспективи і здобутків національного напрямку антибільшовицького повстанського руху в УСРР 19201924 рр. Констатовано, що екзильний уряд С. Петлюри був його організатором і координатором, але суб’єктивним фактором відзначилася діяльність отаманщини. Отаманські загони відрізнялися один від одного своїми методами боротьби, від чого, крім іншого, залежало поширення національної свідомості серед громадськості, що було складовою тогочасних викликів національній безпеці України.