"Мова - це наша національна ознака, в мові - наша культура" - Трембіцький, А.М. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті розкрито відношення відомого українського письменника, поетасатирика, вченого-механіка, знаного педагога, професора, одного з активних діячів української еміграції, подолянина Степана Риндика, якого в радянські часи кваліфікували як «петлюрівця», «українського буржуазного націоналіста», «ворога українського народу», до ґвалтування української мови, до тих хто не дотримувався правил українського правопису.