Авторська інтерпретація Євангельського та легендарно-міфологічного матеріалу в романі В.Ґолденґа "Шпиль" - Литвинюк, Оксана (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Стаття присвячена аналізу внутрішнього конфлікту головного героя, отця Джосліна, у повісті В Ґолдінґа «Шпиль», автор представляє авторську інтерпретацію міфу про втрачений рай. Суть якої полягає у намаганні виявити суттєві та елементарно-показові зв’язки та перегуки між ХХ ст. та універсальними категоріями загальнолюдського досвіду.