Кам’янець-Подільський державний український університет у літописі його сучасників - Адамовський, В.Р. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті аналізуються спогади державних та громадсько-культурних діячів, які особисто були причетними до заснування та становлення Кам’янець-Подільського державного українського університету. Особливе значення серед них посідають матеріали І. Огієнка, котрий крізь призму автобіографічної хронологічної канви аналізує різні аспекти функціонування навчального закладу. У полі зору професора перебувають питання, пов’язані із заснуванням вищої школи на Поділлі, формуванням її професорсько-викладацької корпорації, участі у цих процесах державних та науково-освітніх діячів. До групи спогадів державно-політичних діячів слід віднести доробки голови Подільського губерніального земства В.К. Приходька, голови Кам’янець-Подільського повітового земства О.М. Пащенко та представника від Національного Союзу на святі відкриття навчального закладу М.Ю. Шаповала.