Літературознавча інтерпретація історичної драми Івана Огієнка "Розп’ятий Мазепа" - Тимощук, Н. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті здійснено спробу літературознавчої інтерпретації історичної драми Івана Огієнка «Розп’ятий Мазепа», яка прислужилася розширенню інтелектуальних обріїв, європеїзації рідної літератури через поглиблення психологізму, розбудувала гуманістичний пафос письменства: відстояла духовні цінності, заперечила бездуховність, піднесла високі зразки мужества, стійкості головних героїв за трагічних обставин буття. Процес мистецького засвоєння та художнього переосмислення історичної постаті Івана Мазепи детермінований плином часу, його ідеологічними й художніми стереотипами і домінантами. Історична драма Івана Огієнка – вагомий внесок у розвій української літератури.