Окреслення основних векторів дослідження Івана Огієнка у галузі мовознавства - Каленюк, С.; Форошевська, Ю. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Ця стаття розкриває головні напрямки розробок автора, висвітлює конкретні риси його лінгвістичних праць, розкриває взаємозв’язок української мови та процесів мислення, як індивідуальності, так колективу. На основі аналізу цих праць створено узагальнений висновок про самобутність досліджень автора, що зображає його власну концепцію функціонування української мови, її розвитку протягом віків, впливаючи на культурну та національну сферу життя народу й формування особистості українців.