Жанрово-стильові особливості фольклорної емігрантської лірики кримських татар (на прикладі пісні "Шу Вапурнынъ Думаны..." - "Цього пароплава дим..." - Гуменюк, О. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті детально розглядається характерний зразок кримськотатарської народної емігрантської лірики – пісня «Шу вапурнынъ думаны...» – «Цього пароплава дим…» Провідний у цьому фольклорному творі означений чіткими колоритними деталями мотив сумної подорожі вимушених мандрівців. Ключовий образ пароплава за всієї своєї конкретики сягає символічних вимірів та мимоволі асоціюється з чимось на кшталт невблаганної тяжкої долі, неминучої скрути, невідворотного лиха. Впливовість поетичної мови посилюється легким невимушеним ритмом, відповідним йому звучним черезрядковим римуванням, іншими вигадливими семантико-звуковими засобами.