І.І. Огієнко про роль наголосу у фонетичному розвитку української мови - Боєва, Е.; Горницька, А. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті здійснено аналіз мовознавчої спадщини Івана Огієнка. Розглянуто фундаментальні дослідження вченого, його наукові розвідки з питань акцентології української літературної мови, а також історії наголосу слов’янських мов. Охарактеризовано роль наголосу у фонетичному розвитку мови. Зазначено, що праці І.І. Огієнка, присвячені наголосу, умовно можна поділити на три групи: праці, у яких наголос розглядається як елемент орфоепії, загальної мовної культури; дослідження з історії наголосу української мови; дослідження мовних особливостей старописемних пам’яток і стародруків з вивченням їхніх наголосових систем.