Проекція стандартизації сучасної медіалінгвістики в поглядах Івана Огієнка - Шарманова, Н. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Пріоритети в дослідженні мовних реалій сьогодення беруть початок у персональних теоріях вітчизняних учених-енциклопедистів ХХ століття, серед яких чільне місце посідають наукові концепції знакової постаті в історії української науки, церкви й культури – Івана Огієнка. Націєтвірні й етномовні погляди дослідника на тогочасні українські реалії, які корелюють із новітніми семіотичними й герменевтичними теоріями, можемо розглядати як проекцію інформаційного суспільства. Особливої уваги заслуговують редакторські підходи Івана Огієнка до питань стандартизації в мові преси у світлі концепції відкритого інформаційного суспільства. Рідномовна царина є основним стандартом у низці журналістських і редакторських пріоритетів в українській видавничій сфері. Стандартизація мови відображає диференційні ознаки мови масової комунікації, постає необхідною умовою реалізації в ній інформаційної функції та виявляється у відборі відповідних лінгвальних засобів – мовних кліше. Мовні кліше становлять виразне стилістичне явище, що відтворює епохальні зміни в житті української нації та створює обриси відкритого інформаційного суспільст ва.