Перифрази як інтегрований виразник змісту й авторства закону України "Про засади державної мовної політики" - Степаненко, М.І. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті проаналізовано мовну ситуацію в Україні, мовну політику в Україні, мовне законодавство в Україні з позиції синхронії та діахронії, висвітлено місце Закону «Про засади державної мовної політики» в сучасному мовно-законодавчому полі, схарактеризовано засоби експлікування оцінки «мовного закону» Ківалова-Колесніченка крізь призму перифрастичності безпосередніх і опосередкованих його авторів (Ківалов, Колесніченко, Литвин, Янукович, Путін, Партія регіонів, Кремль…).