Богослужбові переклади Івана Огієнка - Пуряєва, Н.В. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті здійснено аналіз стратегії перекладу богослужбових текстів на українську мову І. Огієнка, його мету і головні перекладацькі завдання; простежено, як зазначені фактори вплинули на мову перекладу, вміщеного у виданні «Свята Служба Божа св. отця нашого Іоана Золотоустого мовою українською» (Львів, 1922); докладно описано історико-культурний контекст і сам перебіг праці І. Огієнка над його першим богослужбовими перекладом, його вплив на подальший розвиток української перекладацько-богослужбової традиції.