Українські реалії та європейська ідея (на прикладі творчого досвіду Михайла Коцюбинського) - Поліщук, Я.О. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Автор аналізує внесок видатного письменника Михайла Коцюбинського (1864-1913) в розвиток української ідеї. Письменник жив і працював у к. ХІХ – на поч. ХХ ст., тобто в переломний період розвитку національного руху. Він пройшов знаменні етапи еволюції – від народництва до модернізму та європеїзму. М. Коцюбинський був одним з тим поступових діячів, які прагнули забезпечити широку модернізацію українського руху, розуміли роль у ньому молодої інтелігенції. Його громадянська діяльність та літературна творчість є добрим прикладом такої далекоглядної позиції.